Hoe overleef ik stress als ouder?

(samen met mijn kind)

Afbeelding van time turner uit een boek van Harry Potter. Door dit te gebruiken kun je de tijd terugdraaien en heb je dus meer tijd in een dag. 
afbeelding van bol.com.

‘MAMA!’, roept je dochter.

Nee, hè?, denk je. 

Het is half drie ’s middags. Je ligt even op de bank en hoopte op minstens een half uurtje rust.  En nu roept je dochter je vanuit bed. Het middagdutje lijkt wel steeds korter te worden.

‘Mama?’, klinkt het nu iets zachter. 

Vrouw die op bank zit van achteren gezien. Ze heeft haar handen onder haar hoofd en leunt naar achteren.

Natuurlijk ben je heel blij met je dreumes of peuter. Je geniet van het plezier dat je kind kan hebben. Wanneer je kind bij je op schoot zit, tegen je aankruipt en je zijn warme lijfje tegen je aanvoelt is er niets op de wereld dat fijner is. 

Herkenbaar toch?

En toch heb je last van stress. Is dat vreemd?

Dat is niet vreemd. Helemaal niet zelfs. Sinds je moeder of vader bent, is je leven veel drukker. Je hebt minder tijd voor jezelf, je slaapt minder en er is altijd wel iets te doen of te regelen. 

En je wilt tijd hebben om leuke dingen te doen met je kind. 

Maar je moet ook werken, eten koken, zorgen voor je kind, gezellig zijn, partner zijn, sporten en nog veel meer. Helaas zijn de dagen niet langer geworden toen je een kind kreeg. En time-turners* bestaan alleen in een Harry Potter boek (en film). 

Wat je vast al geprobeerd hebt

  • Als je kind een middagdutje doet, ga je zelf ook even liggen. Je doet je best om niet even snel te stofzuigen, maar dat is niet makkelijk.
  • Je hebt een huishoudelijke hulp gezocht voor het grote poetswerk. De dag voor ze komt ruim je snel de meeste rommel op in huis. 
  • Je hebt een abonnement genomen op een maaltijdbox. Nu hoef je minder na te denken over wat je allemaal nodig hebt voor het eten. 
  • Je bent minder gaan werken. Je workload is helaas niet minder geworden. 
  • Je probeert minder last te hebben van rondslingerend speelgoed en was om je heen. Toch zie je  het steeds, en je krijgt er ergens van binnen een soort jeuk van al die spullen om je heen. 

Ik hoop dat  je oplossingen hebt gevonden die jou helpen om minder stress te ervaren. Toen mijn kinderen klein waren vond ik het erg moeilijk om even niets te doen wanneer ze lagen te slapen. 

Ouders die zichzelf kennen, hebben minder last van stress 

Als ouder is het goed om jezelf te kennen. Als je weet hoe je in elkaar zit, kun je daar rekening mee houden.

Ieder mens is anders, de één heeft meer alleen-tijd nodig dan de ander. Het is goed om te weten of jij iemand bent die tijd nodig heeft voor zichzelf. Om erachter te komen of jij alleen-tijd nodig hebt, kun je kijken naar informatie over introvert en extravert zijn. Kijk bijvoorbeeld eens hier:

https://test.psychologiemagazine.nl/test/ben-je-introvert

Wil je meer weten? Kijk dan eens op de site van 16 persoonlijkheidstypen. Je kunt hier een gratis test doen:

logo van 16 personalities met link naar de website en de test.

Ik heb de test gedaan en vond de uitslag heel herkenbaar. Het was bijzonder dat het allemaal zo klopte en het was confronterend, maar ook leerzaam. Ik zou willen dat ik 30 jaar geleden zo’n test had kunnen doen. 

Kinderen voelen heel goed aan wanneer je niet lekker in je vel zit of moe bent, soms sneller dan je het zelf denkt. Dit herken je vast. Jezelf beter leren kennen, helpt je om fijner in je vel te zitten. En dat kan je helpen om minder stress te ervaren in het leven. 

Rustmomenten, samen met je kind

Je wilt dingen doen met je kind en minder last hebben van stress. Vaak zien we dit als twee losse dingen. Je doet iets met je kind of voor jezelf. Probeer eens om samen met je kind rustmomenten te vinden. Momenten voor je kind en voor jezelf. Hoe kun je dat doen? Hier volgen een paar voorbeelden.

1. Bekijk samen met je kind een prentenboek 

Bekijk samen een prentenboek. Laat je kind vertellen wat het ziet of stel vragen over wat jullie zien. Denk aan vragen zoals: Wat zie je? Zie je de hond? Wat doet dat meisje?

Misschien bekijken jullie één pagina of vier pagina’s, of het hele boek. Dat maakt niet uit. Het gaat om samen plezier hebben, om samen kijken en aandacht hebben voor elkaar.  Vijf of tien minuten is genoeg, maar langer mag ook natuurlijk. Probeer het gewoon eens. 

Hoe was het om op deze manier samen een prentenboek te bekijken? 

Kind van ongeveer twee jaar bekijkt met interesse een prentenboek, al zittend op de grond.
2. Ga samen met je kind naar buiten

Ga de tuin in of je balkon op of loop samen de straat in waar jullie wonen. Kijk wat je kind gaat doen en volg je kind. 

Met volgen bedoel ik: kijk waar je kind naar kijkt, luister naar wat je kind zegt en ruik wat je kind ruikt. Als je kind ergens naartoe loopt, loop dan mee. Probeer te reageren op wat je  kind doet. Wijst je kind naar een vogel? Kijk dan met je kind mee naar de vogel en vertel wat je ziet. 

Je kind voelt zo dat je echt aandacht hebt voor hem of haar. Je laat zo zien dat je je kind echt ziet en belangrijk vindt. Dit is heel belangrijk voor een kind. Het zelfvertrouwen van je kind zal groeien. 

Peuter kijkt al lachend omhoog naar een zonnebloem
3. Neem eens de tijd om jas en schoenen aan te doen

Is het koud buiten? 

Dan ben je altijd langer bezig met naar buiten gaan. Je kind moet een jas en schoenen aan en misschien ook een sjaal en wanten. Probeer eens om anders aan te kijken tegen het aandoen van een jas en schoenen. Zie het als een moment van samen zijn, en niet als iets dat moet en gedoe kan zijn. Praat met je kind praat over wat jullie doen. Wanneer je kind nog niet veel praat, kun jij zeggen wat je doet of wat je kind doet. Dat is fijn voor je kind. Zo leert het de woorden die horen bij het aandoen van jas en schoenen. 

Grote en kleinere stenen op een stenenstrand, een kleine steen ligt op een grote steen

Als je dit stuk hebt gelezen, lijken de dingen hierboven misschien veel werk. Het is nog iets wat je moet doen, en dat kan zorgen voor een gevoel van stress. Probeer het gewoon eens en kijk hoe deze momenten zijn voor jou en je kind. 

Lukt het om rustmomenten in de dag te vinden?

Samen met je kind? 

Judith, Ontdek & Verwonder

* Time-Turner oftewel tijdverdrijver is een magisch instrument, gebruikt voor tijdreizen. Lees erover in Harry Potter en de gevangene van Azkaban. Te koop op onder andere bol.com:

https://www.bol.com/nl/nl/p/cinereplicas-harry-potter-time-turner-tijdverdrijver-in-box-jewelry/9300000016292225/?referrer=socialshare_pdp_www

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven